To je zbog konačne brzine svjetlosti. Kada gledamo objekat vrlo velike udaljenosti od nas, svjetlo koje nas pogodi sada je pošlo od objekta prije dosta dugo vremena, tako da u stvari mi ne gledamo kako objekt izgleda sada, nego kako je izgledao prije mnogo vremena (kada je svjetlo emitovano).

Na primjer, Proxima Centauri, što je najbliža zvijezda nama (osim Sunca), udaljena je oko 4 svjetlosne godine. To znači da je svjetlost koju sada vidimo napustili zvijezdu prije oko 4 godina. Nešto katastrofalno se moglo dogoditi toj zvijezdi unutar tih četiri godine i mi još ne možemo znati o tome (ali to je malo vjerojatno, usput!).

Čak svjetlost od Sunca treba oko osam minuta da dođe do nas ovdje na Zemlji, pa kada gledate u Sunce, vidite ga kakvo je bilo prije 8 minuta!

Slično tome, čak i svjetlo što vidite iz obližnjih objekata jako malo kasni, ali to ne smeta puno u svakodnevnom životu. Međutim kašnjenje možete primijetiti na TV emisijama koje uključuju komunikaciju među ljudima koji su na suprotnim stranama Zemlje. Potrebno je vrijeme za signal da dođe od jedne osobe do druge, tako da možete promatrati malo kašnjenje između pitanja jedne osobe pitanja i odgovora druge.

Izvor: http://curious.astro.cornell.edu/about-us/133-physics/general-physics/general-questions/835-why-is-looking-out-into-space-the-same-as-looking-back-in-time-beginner

Advertisements